De laatste maanden kreeg de Sint-Dimpnakapel van Elsum een grondige opknapbeurt.

Benieuwd naar het eindresultaat? Op zondag 13 februari tussen 14 en 17 uur kun je de gerestaureerde kapel komen bezichtigen. Er zijn twee gidsen aanwezig om je van de nodige uitleg te voorzien.

Bij de werkzaamheden herstelden de arbeiders de hele constructie van de kapel, van de funderingen tot en met het klokkentorentje in zijn oorspronkelijke vier eeuwen oude staat.

Dat was ook nodig, want de kapel was sinds de jaren 1980 niet meer in gebruik. De restauratie van het beschermde gebouw stond onder toezicht van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Het gebedshuis heeft overigens een bewogen geschiedenis achter de rug. De eeuwenoude Sint-Dimpnakapel raakte in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en kort na de heropbouw sloeg het noodlot opnieuw toe.

Meer hierover kom je te weten in de mini-expo over de geschiedenis van de kapel naar aanleiding van de eerste opening na de restauratie. Op zondag 13 februari tussen 14 en 17 uur is de kapel namelijk te bezichtigen.

Toekomstige functie van de kapel

Nu de kapel in zijn oude glorie hersteld is, is er ook gedacht aan een herbestemming. De stad besliste om de kapel na de werken in te richten als een plaats om te verstillen en te verpozen.

Aangezien het hier specifiek gaat om een historische Sint-Dimpnakapel wordt bij de architectuur, het interieur en de inrichting verwezen naar de Dimpnalegende en de oorspronkelijke functie van dit gebouw als bidkapel.